Udruga Zvončići je nevladina, nestranačka, neprofitna i socijalno-humanitarna
organizacija koja je osnovana sa ciljem promicanja procesa integracije u društvenu
zajednicu, razvitka i unapređenja kvalitete života djece s teškoćama u razvoju,
roditelja djece s teškoćama u razvoju i njihovih obitelji.

Fight-Flight-Freeze (Borba-Bijeg-Zaleđenost) je automatski odgovor, urođeni sustav tijela dizajniran da nas zaštiti od prijetnji ili opasnosti.

Na primjer, kad čujete riječi: “Pazi!” možda ćete se iznenaditi kad saznate koliko se brzo krećete ili kad vidite psa lutalicu na putu ispred sebe, zastanete i ostanete tihi i mirni dok ne krene dalje. U oba scenarija vaš sustav pokazuje svoju učinkovitost u zaštiti od opasnosti.

Ovaj sustav je presudan za naše preživljavanje od stvarne prijetnje ili opasnosti, ali što se događa kad nema stvarne opasnosti? Zanimljivo je da tjeskoba također može pokrenuti ovaj sustav na djelovanje kada vjerujemo da postoji prijetnja ili opasnost, čak i ako ne postoji.

Na primjer, možete vikati na svog kolegu jer vas je natjerao da pristanete na govor na konferenciji kada se ne osjećate spremni (borba). Ili izbjegavate odlazak na zabavu ili rani odlazak jer se ne osjećate ugodno u blizini nepoznatih ljudi (bijeg). Ili se vaš um isprazni kada vam šef postavi pitanje (zaleđenost).

Sve su to primjeri koji mogu izazvati anksioznost, što zauzvrat pogreškom može pokrenuti alarm. Javni nastup, zabave i odgovaranje na pitanja nisu opasne situacije, ali ako je vaš alarmni sustav postavljen na “visoku upozorenje”, on će se uključiti čak i u relativno bezazlenim situacijama.

Bitno je naglasiti da su ove reakcije sasvim normalne i svatko se može prepoznati u njima. Ne možemo puno mijenjati što je urođeno, no možemo naučiti ako se nositi s time. O tome na što se odnosi svaki od ovih načina reagiranja i što pomaže/odmaže navest ćemo u 2. dijelu.

Skip to content