U prvim se tjednima trudnoće u embriju (zametku) stvaraju specijalizirane stanice (neuralna ploča) koje čine osnovu za razvoj ljudskog živčanog sustava.

Iz središnjeg dijela postupnim uzdizanjem stanica stvara se neuralni greben i neuralna cijev iz koje će se na jednom kraju razviti mozak, a na drugom kralježnica. Tijekom tog procesa može doći do poremećaja i tada nastaju stanja koja nazivamo defekti neuralne cijevi ili spina bifida (rascjep kralježnice).

Kao posljedica poremećaja u ranom intrauterinom razvoju može nastati nekoliko oblika spine bifide. Najblaži je oblik spina bifida occulta (skrivena), kod koje je anomalija prekrivena kožom, potkožnim tkivom i drugim strukturama koji su uredno građeni. Drugi oblik spine bifide čine zatvoreni defekti neuralne cijevi, također prekriveni kožom, ali uz prisutne anomalije u drugim strukturama, primjerice u masnom tkivu, kosti i ovojnicama kralježničke moždine. Sljedeći oblik spine bifide nazivamo meningokela, kod koje ovojnice kralježničke moždine i spinalna tekućina (likvor) prolaze kroz defekt kosti i mogu, ali ne moraju, biti prekrivene kožom. U ovoj skupini živčane strukture još mogu biti očuvane i tada je očuvana funkcija mokraćnog mjehura i donjih ekstremiteta. Posljednji oblik spine bifide naziva se meningomijelokela, kod koje i ovojnice kralježničke moždine i živčane strukture prolaze kroz defekt kosti, otvoren prema van, i po porođaju se hitno zatvaraju. Taj je oblik spine bifide najteži, udružen je s različitim stupnjevima oštećenja moždine i korijena živaca, pa tako i funkcije mokrenja, stolice i djelomične ili potpune paralize donjih ekstremiteta. Po neurokirurškom zatvaranju meningomijelokele često dolazi do razvoja hidrocefalusa (nakupljanja moždanog likvora u mozgu i razvoja povećanog pritiska) te je potrebna i dodatna neurokirurška operacija postavljanjem ventrikuloperitonealne drenaže, odnosno „pumpice“.

Ovisno o obliku spine bifide određuje se dijagnostička obrada i liječenje uz pomoć više specijalista. U najtežim oblicima uključuje neurokirurga, neuroradiologa, neuropedijatra, nefrologa, gastroenterologa, fizijatra, ortopeda i fizioterapeuta. Također je potrebno dugotrajno praćenje istih specijalnosti, prije svega zbog rasta trupa u visinu jer može doći do dodatnog oštećenja moždine i korjenova zbog istezanja i pogoršanja već narušene funkcije živaca. Današnja uloga medicinske skrbi nije samo spriječiti dodatna oštećenja koja mogu nastati rastom nego i poboljšati funkciju, očuvati hod kad je moguće, prevenirati razvoj deformiteta stopala i kralježnice te postići što bolju funkciju mokraćnog mjehura i svakako spriječiti oštećenje bubrega.

Uzrok 

Što uzrokuje spinu bifidu, do danas nije u potpunosti poznato. Smatra se da kombinacija gena, okoline i prehrane dovodi do anomalije. Od prehrane je najvažnija folna kiselina (te dovoljan unos drugih vitamina). Uvođenjem folne kiseline u planiranje trudnoće postignut je velik pad učestalosti anomalija neuralne cijevi. Važno je istaknuti potrebu uzimanja folne kiseline u mjesecima prije planiranja trudnoće, a ne samo tijekom trudnoće, jer se u slučaju nedostatka folne kiseline anomalija dogodi već u prvim tjednima, često dok obitelj još nema ni potvrdu trudnoće.

Izvor: https://www.pitajmamu.hr/clanak/sto-je-spina-bifida/
Izvor slike: https://www.thebluediamondgallery.com/medical/s/spina-bifida.html