Udruga Zvončići je nevladina, nestranačka, neprofitna i socijalno-humanitarna
organizacija koja je osnovana sa ciljem promicanja procesa integracije u društvenu
zajednicu, razvitka i unapređenja kvalitete života djece s teškoćama u razvoju,
roditelja djece s teškoćama u razvoju i njihovih obitelji.

U posljednje vrijeme ušli smo u određenu rutinu, no dani su nam i dalje ispunjeni nepredvidivim događajima te većinu nas to čini uznemirenima, anksioznima i nemirnima. I to je sasvim normalna reakcija i za odrasle i za djecu. Zadaća nas odraslih je da djeci vratimo unutarnji mir, a jedan od efikasnijih i zabavnijih načina je izrada vizualnog rasporeda.

Vizualni raspored grafički je prikaz planiranih zadataka i aktivnosti. Vrlo su korisni za raščlanjivanje zadataka koji imaju više koraka i osiguravanje da djeca slijede pravila i rokove, ali i da imaju prikaz dnevne rutine. Vizualni planovi smanjuju anksioznost pružajući dosljednost, a istovremeno smanjuju otpor koji dolazi s određenim aktivnostima. Osim navedenog omogućavaju da dijete dobije dojam kako kontrolira svoj dan i povećavaju njegovu (psihološku) stabilnost.

Sam vizualni raspored djeci je stalni podsjetnik gdje bi trebali biti, što bi trebali raditi i kada bi trebala započeti i završiti. Iako nije moguće da sa sigurnošću možete predvidjeti što će se sve dogoditi tijekom dana, stvorit ćete barem opći protok dana na koje se dijete može osloniti. A kako bi se dijete osjećalo potpuno uključeno, dogovorite se s djetetom na koji način ćete uvesti vizualni raspored, prikupite potrebne materijale, zasučite rukave i uživajte!

Neki od prijedloga kako se vizualni rasporedi mogu napraviti (ovisno o dobi djeteta):
Raspored napraviti na papiru za plakate (hamer papir), a aktivnosti neka dijete samo nacrta te potom pričvrsti na papir prema redoslijedu kako se aktivnosti događaju.Raspored napraviti na papiru, a aktivnosti neka dijete samo napiše i uredi te potom pričvrsti na papir prema redoslijedu kako se aktivnosti događaju.
Ukoliko se radi o određenom dnevnom zadatku (npr., priprema za spavanje), aktivnosti se također mogu prikazati dječjim crtežom (npr., crtež pranja zubića, crtež umivanja/kupanja, crtež svlačenja odjeće, crtež oblačenja pidžame, crtež čitanja priče…)
Raspored se može prikazati kroz djetetove igračke tako da se one poslože uz zid prostorije (na policu ili na pod) na vidljivo mjesto uz prethodan razgovor koja igračka će označavati koju radnju
Raspored se može napraviti samo za određen dio dana (npr., razdoblje nakon ručka do spavanja)
Raspored se može napraviti i kroz pjesme (npr., pjesma „Blistaj, blistaj zvijezdo mala“ označuje druženje i maženje pred spavanje)

💡Neke od materijala i ideja možete pronaći i na web stranici ICT-AAC-a: http://usluge.ict-aac.hr/vizualni-raspored/
A uz prijedlog HURID-a. dijelimo s vama i još neke ideje.

Slobodno nam se obratite porukom za sve dodatne informacije u vezi vizualnih rasporeda, ali i ako samo želite podijeliti kako izgleda vaš vizualni raspored.

Andrea Zoroja, magistra psihologije

Skip to content