cropped-naslovna-2-1024x134fsdg

Udruga Zvončići je nevladina, nestranačka, neprofitna i socijalno-humanitarna
organizacija koja je osnovana sa ciljem promicanja procesa integracije u društvenu
zajednicu, razvitka i unapređenja kvalitete života djece s teškoćama u razvoju,
roditelja djece s teškoćama u razvoju i njihovih obitelji.

Došlo je proljeće i vrijeme je da se poigramo sa djetetovim olfaktornim/njušnim sustavom.
Unutar našeg nosa postoje senzorni receptori koji primaju informacije o mirisima oko nas, koji se zatim putem živčanog puta putuju do našeg mozga. Njušni sustav je vrlo složen i razlikuje mnogo različitih mirisa. Zauzvrat, pomaže ljudima da razumiju koji su mirisi jaki, slabi, ugodni, neugodni, pa čak i opasni! Iako ovaj sustav igra važnu ulogu u našoj sposobnosti osjećanja mirisa, on je također usko povezan s našim 𝐥𝐢𝐦𝐛𝐢č𝐤𝐢𝐦 𝐬𝐮𝐬𝐭𝐚𝐯𝐨𝐦, koji je odgovoran za emocije, ponašanje i pamćenje, kao i naš osjećaj okusa, koji pomaže u stvaranju svih okusa. Funkcionalni olfaktorni sustav pomaže djeci da prepoznaju “dobre” mirise (mirise koji su sigurni, ugodni, povezani s pozitivnim emocijama) od “loših” mirisa (mirisa koji su neugodni ili podsjećaju na negativna iskustva). Za djecu s pretjerano osjetljivim olfaktornim sustavom, mirisi mogu biti stalni izvor tjeskobe. Neke uobičajene “crvene zastavice” ili znakovi da dijete može imati prekomjeran ili slab olfaktorni odgovor uključuju: Jake reakcije na mirise koje vršnjaci ne primjećuju (tj. odbija isprobavati određenu hranu ili biti u istoj prostoriji u kojoj je drugi jedu). Izbjegava određene mirisne materijale ili predmete koji sadrže kolonjsku vodu, parfem itd.
𝐈𝐋𝐈
Čini se da ne primjećuje neugodne mirise ili drastične promjene mirisa u svom okruženju. Jaka potreba za mirisom predmeta (tj. sapuna, markera, odjeće, benzina, drugih jakih mirisa).Neke od 𝐚𝐤𝐭𝐢𝐯𝐧𝐨𝐬𝐭𝐢 koje će pomoći vašem djetetu u pružanju olfaktornog unosa:
– Vježbajte smanjenje osjetljivosti na mirise u malim postupnim koracima. Možete započeti s malim dozama ili izlaganjem malim količinama, a zatim povećati dok promatrate znakove i reakcije vašeg djeteta.
– Razgovarajte o mirisima tijekom dana! Stavite naljepnice na različite predmete i razgovarajte o emocijama ili bilo kojim sjećanjima vezanim za njih (npr. pečenje, pranje rublja, cvijeće, rukotvorine)
– Kreirajte i igrajte igre sa svojim djetetom kroz aktivnosti koje uključuju predmete koji sadrže mirise. Npr.: vatu s eteričnim uljima, mirisne svijeće, mirisne bojice ili markere, hranu/piće ili losione.
Važno je napomenuti da neki mirisi mogu djelovati umirujuće, a neki mogu biti i upozoravajući. Kao na primjer: lavanda djeluje umirujuće, dok citrusi ili paprena metvica djeluju upozoravajući.
Svakako isprobajte različite mirise sa svojim djetetom i budite svjesni njihovih odgovora i reakcija. Na kraju, ali ne i najmanje važno, uživajte u zabavi dok istražujete!

Može biti slika sljedećeg: Jedna osoba, cvijet i na otvorenom
Skip to content