Zašto su igre loptom važne za dječji razvoj?

One su šarene i okrugle, kotrljaju se i odskakuju. Lopte svih oblika i veličina su divne igračke jer ih djeca mogu koristiti na toliko različitih načina i jer im omogućuju savladavanje novih vještina. Kada beba jednom počinje sjediti i puzati spremna je za igru loptom. Lopte za bebače mogu biti i krpene i plišane, a igrom s njima potiče se osjetilni razvoj. Plišane lopte koje se kotrljaju i proizvode zvukove zadivit će bebu, mališani počinju shvaćati kako se zvukovi javljaju baš nakon što oni loptu bace. Kotrljanje lopte naprijed i natrag za bebe koje mogu sjediti još je jedna korisna igra s loptom.
Uz kotrljanje beba vježba:
-ravnotežu
-poboljšava joj se držanje
-vježba i grubu motoriku.

Prve nogometne igre velik su izazov za dijete jer uključuju prebacivanje težine između nogu kao i vježbanje koordinacije. S otprilike godinu i pol djeca počinju i shvaćati što je to gol i kako bi u njega trebali nogom ubaciti loptu.Bez obzira na sposobnosti pojedinog djeteta, vrtićka dob vrijeme je u kojem uz igre loptom sa sobom nose učenje niz vještina:
– Koordinacija ruka-oko
– Upoznavanje sa sportskim aktivnostima
-Fina i gruba motorika
– Procjena vremena – dodajući se loptom djeca uče u kojem je trenutku potrebno ispružiti ruke kada ona leti prema njima i uče procjenjivati koliko je lopti vremena potrebno kako bi do njih doletjela.
– Uzrok – posljedica
– Snaga
– Sportsko ponašanje
– Igra na otvorenom

Lopte su doista zakon! Igra s njima nije samo zabava već i prava vježba!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *