cropped-naslovna-2-1024x134fsdg

Udruga Zvončići je nevladina, nestranačka, neprofitna i socijalno-humanitarna
organizacija koja je osnovana sa ciljem promicanja procesa integracije u društvenu
zajednicu, razvitka i unapređenja kvalitete života djece s teškoćama u razvoju,
roditelja djece s teškoćama u razvoju i njihovih obitelji.

Nerijetko do sukoba i ljutnje dolazi zbog nezadovoljenih potreba i neugodnih osjećaja. U trenucima intenzivnih emocija s obje sukobljene strane, teško je razgovarati smireno. Često se događa da slušamo kako bismo odgovorili, a ne kako bi zaista shvatili sugovornika. Nerijetko se događa i situacija da iz ljutnje i povrijeđenosti nesvjesno razgovaramo na način kako bismo povrijedili sugovornika.

Pri tom se koriste tzv. *TI poruke* koje karakterizira optužujući ton i generaliziranje korištenjem riječi “uvijek, nikad…”.Ovim porukama sugovornik se osjeća napadnuto te i sam prelazi u stanje “napada” kako bi se zaštitio/la. Zato se predlaže da se u situacijama preplavljenosti neugodnim emocijama koriste tzv.

*JA – TI poruke*

U navedenim porukama ne optužujemo i ne generaliziramo da se netko ponaša uvijek ili nikada na neki određeni način. Konkretni smo, dajemo do znanja sugovorniku kako nam je određeno ponašanje u navedenoj situaciji potaknulo neugodne osjećaje. U porukama formuliranim na JA – TI način, postoji i prijedlog “mijenjanja” situacije, odnosno ponašanja, što daje sugovorniku znak da želite popraviti odnos, ali istovremeno pruža sugovornicima prostor za kompromis i dogovor.

Postoji jednostavna “formula” za stvaranje JA – TI poruka, a ona glasi:
1️⃣ dio poruke odnosi se na osjećaje koje je u Vama izazvalo ponašanje druge sobe

2️⃣ dio poruke odnosi se na ponašanje te osobe

3️⃣ prijedlog za poboljšanjem ponašanja. U nastavku slijedi nekoliko primjera gdje ćemo TI poruke pretvoriti u JA – TI poruke.

Skip to content