“Cerebralna paraliza je grupa trajnih poremećaja razvoja pokreta i držanja koji uzrokuju ograničenja aktivnosti, a koji se mogu pripisati neprogresivnom poremećaju koji se dogodio u razvoju fetalnog mozga ili mozga malog djeteta. Motorni poremećaji cerebralne paralize su često praćeni poremećajima osjeta, percepcije, kognicije, komunikacije i ponašanja, epilepsijom i sekundarnim mišićno – koštanim problemima.”

Uzroci cerebralne paralize
Uzroci cerebralne paralize i čimbenici koji povećavaju vjerojatnost da će dijete imati cerebralnu paralizu dijele se na prenatalne (od začeća do poroda), perinatalne (kratko vrijeme iza poroda i jedan tjedan poslije poroda) i postnatalne (poslije prvog tjedna iza poroda).

Prenatalni uzroci: familijarne forme cerebralne paralize; definirani prenatalni sindromi; kromosomske abnormalnosti; dokazane kongenitalne infekcije (toksoplazmoza, rubeola, citomegalovirus, herpes); cerebralne anomalije (uključujući primarnu mikrocefaliju i fetalni hidrocefalus); manjak kisika; alkohol ili lijekovi upotrebljavani za vrijeme trudnoće.

Perinatalni uzroci: moždano krvarenje u unutarnje prostore mozga i/ili u moždano tkivo; oštećenje moždanog tkiva (oko prostora s likvorskom tekućinom) uzrokovana manjkom kisika ili problemima s protokom krvi; potvrđeni edem mozga ili evidentnost neonatalnog šoka (npr. potreba za oživljavanjem); niski Apgar ili niski pH; neonatalni meningitis; neonatalne konvulzije; teška žutica.

Postnatalni uzroci: trauma mozga; infekcije; vaskularni problemi; neoplazme; manjak kisika.

Simptomi
Kada dijete ima oštećenje mozga onda će različiti simptomi i znakovi voditi roditelje da posumnjaju kako nešto nije u redu. Neki od tih simptoma i znakova su:

  • slaba napetost ili mlohavost mišića,
  • nesposobnost sjedenja bez potpore u dobi od 8 mjeseci,
  • upotreba samo jedne strane tijela,
  • poteškoće hranjenja,
  • jaka iritabilnost,
  • odsutnost osmijeha.

Klasifikacija cerebralne paralize:
Švedska klasifikacija cerebralne paralize prihvaćena je na konferenciji na Brionima 1990. zbog svoje jednostavnosti. Prema njoj razlikujemo:

1. Spastična cerebralna paraliza Tetrapareza
Hemipareza
Dipareza
2.Diskinetična cerebralna paraliza Uglavnom koreoatetotična
Uglavnom diskinetična
3. Ataktična cerebralna paraliza Dipareza
Kongenitalna (jednostavna)

Cerebralnu paralizu možemo podijeliti i prema zahvaćenom dijelu tijela:

 Tip Glavno obilježje 
 Monopareza Rijetko, obično zahvaćen donji ekstremitet; vjerojatnije se radi o hemipareza
 Hemipareza Zahvaćenost ruke i noge iste strane tijela
 Parapareza Zahvaćenost isključivo nogu, uredna funkcija ruku; rijeko i upitna CP
 Dipareza Jače zahvaćene noge, slabije zahvaćene ruke, manja motorička nespretnost prstiju
 Tripareza Zahvaćenost tri uda
Bilateralna spastična uz dominaciju tri uda Zahvaćenost sva četri uda, ali je jedan manje zahvaćen i bolje je funkcije
Tetrapareza Zahvaćenost sva četri uda

Dijagnoza
Konačnu dijagnozu cerebralne paralize postavlja neuropedijatar i/ili fizijatar. Cerebralna paraliza nije bolest i ne može se izliječiti. To je stanje koje traje od rođenja do smrti.

Tretman
Budući da nema dva ista djeteta s cerebralnom paralizom potreban je individualni program tretmana. Fizikalni terapeut, radni terapeut i govorni terapeut nastojat će poboljšati djetetov posturalni tonus, pokrete i govor.

Učinkovitost fizikalnog tretmana ovisi o težini oštećenja mozga i o postojanju drugih oštećenja, kao što su malformacije i defekti osjetila, epilepsija i drugo te o samom tretmanu tj. vremenu kada je započet, koliko je ciljan i kakvim se intenzitetom provodi.

Djetetova okolina
Roditelji moraju prihvatiti svoje dijete kao osobu kojoj se dogodilo da ima cerebralnu paralizu, a ne kao cerebralno paralizirano dijete.

Najvažniji terapeuti u tretmanu djeteta su roditelji. S rastom djeteta individualna terapija postaje nedovoljna. Dijete je potrebno uključiti u vrtić, a kasnije u školu, te nastojati osigurati integraciju ovih osoba kroz osobni rad ili rad u različitim radionicama, radnoj okupaciji, a prema njihovim sposobnostima i mogućnostima.

Izvor: https://poliklinika.org/cerebralna-paraliza/
https://hr.wikipedia.org/wiki/Cerebralna_paraliza