Udruga Zvončići je nevladina, nestranačka, neprofitna i socijalno-humanitarna
organizacija koja je osnovana sa ciljem promicanja procesa integracije u društvenu
zajednicu, razvitka i unapređenja kvalitete života djece s teškoćama u razvoju,
roditelja djece s teškoćama u razvoju i njihovih obitelji.

Već ste vjerojatno mnogo puta pročitali kako tehnologija ima ogroman utjecaj na:
🧠mozak,
💓zdravlje,
😴ritmove spavanja,
👨‍👩‍👧‍👦obiteljski život
📈 i razvoj djeteta.

No, jeste li čuli da se razine dopamina u mozgu udvostruče tijekom igre❓
Dopamin je kemikalija koja aktivira nagradni centar mozga. Kako nam razina dopamina raste, doživljavamo zadovoljstvo. To je u osnovi način pojačanja ponašanja koji je potreban za opstanak. Tako će i jednostavne stvari poput jela povećati razinu dopamina.

Ova doza dopamina razlog je što se vaša djeca vole igrati s tehnologijom i mrze isključiti zaslone. Za njih igranje igrica ili gledanj crtića zaista jest zabavno.
Počinje se sumnjati kako to ne radi samo igranje igara, nego i sva interaktivna uporaba zaslona koju često možemo vidjeti:
• bezumno kretanje po svom feedu društvenih medija i mreža puno duže nego što bi trebalo
• posezanje za svojim uređajem, iako ste ga odložili prije samo 15 minuta
• roditelji zaokupljeni svojim mobitelima toliko jako da ne čuju djecu kako očajnički dozivaju pomoć
• mladi toliko opčinjeni kompjuterskom igrom da se ni ne trude jesti cijeli dan
• roditelji koji pale crtiće kako bi djeca pojela nešto

📣Zvuči vam poznato? A kada ovo postaje problem?

Sve što uzrokuje da mozak proizvede dozu dopamina može postati ovisnost. Ukratko, igranje igara stimulira mozak na isti način kao i uzimanje kokaina, pijenje alkohola ili kockanje. Potrebno je naglasiti da stvari poput kokaina stvaraju mnogo veće količine dopamina, ali odgovor je isti. Jednom kada mozak postane ovisan o tom dopaminu, na putu ste je prema ovisnosti.

Što učiniti po tom pitanju?
• Ne dopustite da televizor radi u pozadini cijeli dan. Odložite telefon dok ste s obitelji i postavite slobodno vrijeme i zone uređaja u vašoj kući. 🤔Razmislite o danu bez ekrana!!!
• Ograničite vrijeme korištenja ekrana i dosljedno se držite toga. Na ovaj će način vaša djeca znati što mogu očekivati. Ne preporuča se više od jednog do dva sata dnevno, a još manje za mališane.🕛
• Svaka obitelj mora utvrditi vlastiti raspored i ograničenja. Nema ispravnog ili pogrešnog puta. Morate otkriti što najbolje radi za vas. 📊
• Isključite sve ekrane jedan do dva sata prije spavanja kako biste djeci (i odraslima) omogućili prirodnu proizvodnju melatonina (hormona spavanja) u mozgu, kako bi mogli bolje i zdravije spavati.📵

✨Kad se ekrani ugase, magija počinje✨

U početku se vaša djeca mogu ogorčeno žaliti da im je dosadno i može vam se dogoditi da su nemirni i razdražljivi. To je za očekivati. Imajte na umu da je ovo dio povlačenja. Ne dobivaju svoju dozu dopamina i sve ostalo će se činiti dosadno u usporedbi. Srećom to ne traje dugo (osim ako se ne radi o pravoj ovisnosti).
Neće proći puno vremena da se vaša djeca počnu baviti slobodnom igrom i pronađu puno kreativnih stvari koje treba učiniti, a to ima sve vrste koristi. Iznenada ćete pronaći vremena za sve vrste obiteljskih zabava, otkriti ćete radost igre i možda se uključiti u neka dobra djela.🥰

🥳Pružite priliku slobodnom vremenu koji će kreirati vaše dijete za vas, a ne vi za njega.🤩

Kakvo je stanje po pitanju ekrana i predškolaraca u Hrvatskoj možete vidjeti u istraživanju Poliklinike za zaštitu djecu i mlade grada Zagreba na sljedećem linku:
https://www.poliklinika-djeca.hr/…/screen-time-prvo-nacion…/

Nekoliko bitnih informacija o istraživanju donosimo vam i prilogom. Izdvojite nekoliko minuta i pročitajte korisne informacije te razmislite želite li da ekrani upravljaju vašom obitelji ili ćete vi sami uzeti kontrolu u svoje ruke.

Skip to content