Udruga Zvončići je nevladina, nestranačka, neprofitna i socijalno-humanitarna
organizacija koja je osnovana sa ciljem promicanja procesa integracije u društvenu
zajednicu, razvitka i unapređenja kvalitete života djece s teškoćama u razvoju,
roditelja djece s teškoćama u razvoju i njihovih obitelji.

Ako ste jedan od onih roditelja koji se ustručava ukloniti dio igračaka iz dječje sobe ili prostora za igru, ne očajavajte. Previše igračaka može imati suprotan efekt na dječju igru.

ZAŠTO?

Preveliki izbor različitih igračaka može ometati (kratkotrajnu) pažnju djeteta jer više vremena provedu istražujući što ih sve okružuje, a manje u kreiranju priče koristeći igračke. Za neku djecu previše igračaka može biti ometajuće i učiniti ih dodatno nesigurnima što da se igraju.

Što je manje igračaka vjerojatnost da se pojavi dosada je veća. Dosada je frustrirajuća i budi neugodne emocije, no budi i kreativnost, snalažljivost i samostalnom rješavanju problema.

Možete uključiti i dijete da odluči koje igračke će na privremeno “spavanje” u kutije ili koje možete donirati ustanovi u kojoj borave djeca te na taj način napraviti nešto humanitarno.

Tim znanstvenika sa Sveučilišta u Toledu interesiralo je kako velik broj igračaka utječe na kvalitetu igre. I znate što? Pokazalo se kako obilje igračaka smanjuje kvalitetu igre (Dauch, Imwalle, Ocasio i Metz, 2018). Odvojili su dvije skupine dvogodišnjaka i trogodišnjaka i jednoj skupini ponudili su manji broj igračaka (ne biste vjerovali, samo četiri igračke). Drugoj skupini ponuđeno je šesnaest igračaka (priznajte, Vaši dvogodišnjaci imaju ih i puno više). I upravo su djeca iz prve skupine bolje usmjeravala pažnju na ponuđene igračke te su se s njima igrala kreativnije, naprednije i dulje.

Da sumiramo, manje igračaka znači:
– više slobodne igre
– više kreativnosti
– više situacija za rješavanje dosade
– bolja usmjerenost na igru i aktivnost
– više zabave

Skip to content