Udruga Zvončići je nevladina, nestranačka, neprofitna i socijalno-humanitarna
organizacija koja je osnovana sa ciljem promicanja procesa integracije u društvenu
zajednicu, razvitka i unapređenja kvalitete života djece s teškoćama u razvoju,
roditelja djece s teškoćama u razvoju i njihovih obitelji.

Sve naše aktivnosti (rješavanje zadataka, san, rasprave,…) prate različiti moždani valovi. Više frekvencije valova povezane su s budnosti, koncentracijom i svijesti, dok se niže frekvencije vežu za podsvijest. Postoje četiri najvažnija raspona valova:

BETA, ALFA, THETA, DELTA

BETA VALOVI – Karakteristični su za snažnu moždanu aktivnost – koncentraciju i usredotočenost. Prevladavaju u budnom stanju kada je pažnja usmjerena prema određenim ciljevima i vanjskom svijetu.

ALFA VALOVI – iPrisutni su u stanju kada je osoba budna, ali opuštena i relaksirana ( lagana šetnja, odmor nakon obavljenog zadatka). Alfa stanje je ugodno, ali nije poželjno za učenje. Ono prestaje kada provodimo određenu mentalnu aktivnost.

THETA VALOVI – Najčešći su u snu i to kada tonemo u san ili se budimo iz njega. Javljaju se i prilikom automatskog obavljanja radnji. Pretjerana theta aktivnost karakteristična je za osobe s poremećajem pažnje.

DELTA VALOVI – Valovi prisutni u dubokom snu. Određene frekvencije u delta rasponu pospješuju lučenje hormona rasta te s razlogom djeci govorimo da trebaju spavati kako bi bili veliki. Pojačana aktivnost delta valova u budnom stanju je prisutna kod djece s problemima u učenju te kod odraslih s ozljedama mozga.Važno je napomenuti da mozak konstantno proizvodi valove svih frekvencija, no ovisno o situaciji, određena vrsta valova dominira.

Skip to content