Udruga Zvončići je nevladina, nestranačka, neprofitna i socijalno-humanitarna
organizacija koja je osnovana sa ciljem promicanja procesa integracije u društvenu
zajednicu, razvitka i unapređenja kvalitete života djece s teškoćama u razvoju,
roditelja djece s teškoćama u razvoju i njihovih obitelji.

Iako naš odgovor na stres izaziva fiziološke reakcije, potaknut je psihološkim strahom. Strah je uvjetovan, što znači da ste situaciju ili stvar povezali s negativnim iskustvima. Ovaj psihološki odgovor započinje kada ste prvi put izloženi situaciji i razvija se tijekom vremena.

Ono čega se bojite naziva se uočena prijetnja ili nešto što smatrate opasnim. Percipirane prijetnje razlikuju se za svaku osobu.Kako se suočiti sa reakcijom na stres?

TEHNIKAMA RELAKSACIJE – Radeći aktivnosti koje promiču opuštanje, odgovoru na stres možete se suprotstaviti opuštajućim odgovorom (npr., duboko disanje, meditacija, vježbanje, vizualizacija mirnijeg mjesta, molitva…). Kad se redovito provode, ove tehnike mogu vam pomoći poboljšati i buduće reakcije na stres.

FIZIČKOM AKTIVNOSTI – Tjelesna aktivnost smanjuje reakciju na stres smanjenjem hormona stresa, uključujući adrenalin i kortizol koji povećavaju endorfine, poboljšavajući smirenost i promičući bolji san. Te blagodati mogu povećati vaše raspoloženje i osjećaj opuštenosti, što vam pomaže da se bolje nosite sa stresnim događajima.

DRUŽENJEM – Također je važno njegovati zdrave društvene odnose. Socijalna podrška može smanjiti vaše psihološke i fiziološke reakcije na uočene prijetnje. Pruža osjećaj sigurnosti i zaštite, zbog čega se manje osjeća strah.

Kako postupiti u stresnim situacijama (osobito s djecom) s obzirom na način reagiranja donosimo u vizualnom prikazu.

Skip to content