Udruga Zvončići je nevladina, nestranačka, neprofitna i socijalno-humanitarna
organizacija koja je osnovana sa ciljem promicanja procesa integracije u društvenu
zajednicu, razvitka i unapređenja kvalitete života djece s teškoćama u razvoju,
roditelja djece s teškoćama u razvoju i njihovih obitelji.

Oblačenje je više nego samo stavljanje ili skidanje odjeće. Pomaže vašem djetetu razviti mnoge druge vještine, uključujući:
– Fine motoričke vještine, dok uči zakopčavati gumbe i patent zatvarač
– Grube motoričke vještine kao što je stajanje na jednoj nozi dok oblači svoje hlače
– Kognitivne sposobnosti da se sjeća koji dijelovi odjeće idu prvi, gradi strpljenje i razvija pažnju kako bi završio zadatak, navodi vrstu odjeće i boju
– Svijest o vremenu i prostoru dok uči koju odjeću obući za određene događaje i vremenske uvijete.

Odraslima se zadaci vezani uz stjecanje životnih navika čine jednostavnima zato što, kad ih svladaju, izvode ih automatski. Za djecu to predstavlja složene radnje. Ali vaše će dijete steći osjećaj postignuća i vlastite vrijednosti jednom kada bude u mogućnosti samostalno izvršiti te zadatke. Mnogi stručnjaci se vode time da je oblačenje temeljna aktivnost i jedna od glavnih komponenti svakodnevnog života. ” Samostalnost u oblačenju je važna psihološka i emocionalna prekretnica”, tvrdi dr. Karen Ruskin. Dijete postupno upoznajte sa zadatkom, korak po korak kroz igru.

Na samom početku mogli biste djetetu jednostavno pomoći da nauči oblačiti ili svlačiti neki odjevni predmet ili obuću . Ako na primjer pokušava ugurati dvije noge u jednu nogavicu ili izuti cipelu bez otkopčavanja, objasnite mu da je to problem koji treba riješiti i vodite ga cijelim putem promišljanja i dolaženja do rješenja. Učite ovu vještinu sa lutkama. To može biti jako veselo i zanimljivo. Počnite sa svlačenjem prvo, kapa ili čarape, zatim ostali dijelovi garderobe. Vježbajte često, potkrepljujte i ohrabrujte dijete kroz svaki korak!

Skip to content