Udruga Zvončići je nevladina, nestranačka, neprofitna i socijalno-humanitarna
organizacija koja je osnovana sa ciljem promicanja procesa integracije u društvenu
zajednicu, razvitka i unapređenja kvalitete života djece s teškoćama u razvoju,
roditelja djece s teškoćama u razvoju i njihovih obitelji.

Asertivnost se, prema stručnoj literaturi, definira kao vještina ili sposobnost zauzimanja za sebe i svoja prava te direktnog iznošenja mišljenja i stavova.
🗣
Asertivne osobe se znaju zauzeti za sebe (i druge) bez da budu povrijeđena ili zla. Mogu reći “ne”, jasno komunicirati i održavati pozitivne odnose koji zadovoljavaju njihove vlastite potrebe, kao i potrebe drugih.

ZAŠTO JE VAŽNA KOD DJECE❓
Roditelji su najsretniji kada su djeca poslušna, no pretjerana poslušnost nije dobra za razvoj djeteta i njegovu asertivnu komunikaciju s drugima. Učenje djece asertivnosti znači da ćete ga odgajati da:💕iskreno prima i daje komplimente💕traži pomoć ako mu je potrebna💕izrazi neslaganje s nečijim mišljenjem💕kaže „NE” kada ne želi nešto napraviti💕prihvati mišljenje koje je različito od njegovog💕govori pred grupom vršnjaka💕kada razgovara s drugima uspostavlja kontakt očima, govori jasno i staloženo.

Na koje sve načine djeca komuniciraju međusobno ovisi o tome kako uče komunicirati od odraslih iz svoje okoline.👥 Svaki put kada komuniciramo s drugima biramo jedan od tri načina (a djeca će kopirati naš način):
🟢pasivno
🟣asertivno
🟠agresivno

💡U sljedećoj objavi navest ćemo kako biti asertivan i kako djecu učiti asertivnosti, a do tad dijelimo s vama prikaz osnovnih razlika u 3 spomenuta načina komunikacije.

No photo description available.
Skip to content