Udruga Zvončići je nevladina, nestranačka, neprofitna i socijalno-humanitarna
organizacija koja je osnovana sa ciljem promicanja procesa integracije u društvenu
zajednicu, razvitka i unapređenja kvalitete života djece s teškoćama u razvoju,
roditelja djece s teškoćama u razvoju i njihovih obitelji.

Razmislite o tome što biste prvo rekli da uhvatite dijete kako udara sestru ili skače s kauča? Vaš prvi instinkt je da vičete: “PRESTANI!” ili nešto slično negativnim jezikom. Negativni jezik je jednostavan za upotrebu jer je brz. To je ono što naši mozgovi automatski razmišljaju kada moramo brzo postići rješenje.

NO! Negativni jezik djetetu obično ne govori što bi on trebao učiniti. Ostavlja dijete da se pita što učiniti umjesto da riješi problem.🤔 Zamislite kako biste se osjećali ako pozitivne riječi rijetko dopiru iz usta vašeg šefa. Umjesto toga, čujete jezik poput: “Ne možete propustiti ovaj rok” ili “Još jednom, nismo postigli naše financijske ciljeve ovog mjeseca.” Svatko treba pozitivnost i ohrabrenje!🥰

ZATO – Kada koristite pozitivan jezik sa svojim djetetom, možda će vam trebati više vremena, ali to je zato što poštujete svoje dijete kao cjelinu i dajete mu dostojanstven odgovor na njegovo ponašanje. Nitko ne želi cijelo vrijeme čuti “NE”.🙅‍♀️🙅‍♂️ Pozitivan jezik pomaže djeci dati “DA” koje očajnički traže, ali na način koji ima smisla.

UKRATKO💡

Negativni jezik:
❌govori primatelju što se ne može učiniti
❌ima suptilan ili očit ton krivice
❌naglašava negativne radnje ili posljedice

Pozitivni jezik:
✅primatelju govori što se može učiniti
✅predlaže alternative i izbore
✅korisna je i ohrabrujuća

Skip to content