Udruga Zvončići je nevladina, nestranačka, neprofitna i socijalno-humanitarna
organizacija koja je osnovana sa ciljem promicanja procesa integracije u društvenu
zajednicu, razvitka i unapređenja kvalitete života djece s teškoćama u razvoju,
roditelja djece s teškoćama u razvoju i njihovih obitelji.

Gravitacijska nesigurnost podrazumijeva pretjerani strah od pokreta, odstupanja (pomicanja) iz uspravnog stava, odmicanja nogu od poda. 🤸‍♀️ Ayres je stanje definirala kao unificiranu podgrupu djece s poremećajem senzoričke disfunkcije koja izražavaju neprimjerene, pretjerane emocionalne reakcije kao odgovor na promjenu položaja ili pozicije glave (Ayres, 1979).
Gledajući iz perspektive dnevnih okupacije, svjesnost vlastitog tijela u prostoru i pokretu, doživljaj dubine, vizualno praćenje tijekom provedbe zadatka, 👀 posturalni tonus i ravnotežne reakcije🚶‍♂️, odnosno integracija vizualnog, vestibularnog i proprioceptivnog 🏃‍♀️🏋️‍♂️ zaprimanja osigurava nam čvrste temelje za doživljaj samog sebe i izvedbu mnogobrojnih aktivnosti (odijevanje – oblačenje majice, obuvanje čarapa, vezivanje vezica, osobna higijena – kupanje/tuširanje, pranje kose, instrumentalnih aktivnosti poput pranja ili brisanje poda vožnja automobila, produktivnih aktivnosti – pisanja itd).

Gledajući dijete s ovom problematikom možemo uočiti da se jako teško “odlijepi od poda”, odnosno u izvedbi većine aktivnosti zahtijeva dodir s podom, stolom odnosno nekom drugom podlogom. Također ovaj oblik poteškoća uzrokovati će da dijete izbjegava istraživanje prostora, grubo motoričke aktivnosti i slično, što značajno može utjecati na njegove razvojne miljokaze. Kako dijete ima kontinuirani osjećaj da situacija nije pod kontrolom, već od rane dobi pokušava “manipulirati” svojom okolinom kako bi postigao ciljeve koji uključuju kretanje, no sa minimalnom izvedbom kretanja. Također dijete će se činiti nesuradljivo, pogotovo u situacijama koje kod njega/nje izazivaju strah. Igru na dječjem igralištu će u većini situacija izbjegavati, ne samo zbog korištenja sprava koje zahtijevaju odvajanje od poda (ljuljačka, tobogan, penjalice), već i zbog straha da ga netko slučajno ne gurne.Hod po neravnim terenima, penjanje i spuštanje po stepenicama su također zadaci koje će izbjegavati. Dijete sa ovakvim poteškoćama nikakvo objašnjavanje ga neće uvjeriti jer problem nije na toj razini.

Skip to content