cropped-naslovna-2-1024x134fsdg

Udruga Zvončići je nevladina, nestranačka, neprofitna i socijalno-humanitarna
organizacija koja je osnovana sa ciljem promicanja procesa integracije u društvenu
zajednicu, razvitka i unapređenja kvalitete života djece s teškoćama u razvoju,
roditelja djece s teškoćama u razvoju i njihovih obitelji.

Jeste li se ikad zapitali zašto se dijete u određenoj fazi, određenim godinama ponaša na neki način?
Odgovori su veoma jednostavni te se baziraju na biologiji.

Od rođenja do 2️⃣ godine života dijete puno spava. 🥱😴😴 „Krivci“ za to su tzv. delta valovi. To su valovi najniže frekvencije (najdužeg vala). Dijete u ovoj fazi nema nikakve sposobnosti analize, te sve informacije koje dolaze do njega bez ikakve obrade se „ugrađuju“ u podsvjesni um djeteta i osobe.

Od 2️⃣ do 5️⃣ / 6️⃣godine, djetetov mozak većinski funkcionira na theta moždanim valovima. I dalje jako tanka granica između svjesnog i podsvjesnog. Na temelju pozitivnih i negativnih reakcija uče navike i ponašanja. Na temelju osjećaja unutar organizma (užitak ili bol), dijete stvara sjećanja. 🥰🥺

Od 5️⃣ do 8️⃣ godine dijete funkcionira na većinskim alfa valovima. U ovom razdoblju dijete počinje pitati „Zašto?“. 🧐🤔🤓A zašto? Jer se razvija i stvara analitički um. Djeca u ovom razdoblju počinju izvoditi zaključke o svijetu. Razdvaja se svjesni od podsvjesnog uma.

Nakon potpunog razdvajanja svjesnog od podsvjesnog uma, dolazi nova faza. Svjesni um „sastoji“ se od logike i misaonih operacija, dok se podsvjesni um „sastoji“ od asocijacija, navika, reakcija na poznate situacije. Tijekom „odraslog“ života najčešće koristimo logiku i razmišljanje o situaciji. U ovoj fazi se počinje koristiti upravo svjesni dio uma, te se počinje razvijati ego. Kao rezultat kombinacije svjesnog uma i razvijanja ega, mozgom počinju dominirati beta valovi.

Nakon kratkog uvoda, nastavljamo o manama i vrlinama svakog vala. Stay tuned!

Može biti slika sljedećeg: 5 ljudi, dijete i tekst
Skip to content