Udruga Zvončići je nevladina, nestranačka, neprofitna i socijalno-humanitarna
organizacija koja je osnovana sa ciljem promicanja procesa integracije u društvenu
zajednicu, razvitka i unapređenja kvalitete života djece s teškoćama u razvoju,
roditelja djece s teškoćama u razvoju i njihovih obitelji.

Vrijeme je za novu zabavnu aktivnost za razvijanje fine motorike predškolaca i manje djece! Neobična i vesela igra koju donosimo u nastavku primjerena je za dob od tri godine nadalje i zahtjeva nadzor roditelja.

Danas ćemo se igrati frizerskog salona s neobičnim gostima od kartona. Za ovu igru potrebno vam je:
– malo papira
– kartonski tanjuri ili role toaletnog papira
– flomaster
– dječje škare.

Pripremite igru tako da ćete na kartonske rolice nacrtati smiješna lica, izrezati im trakice kose i sada je red na mališanima da pošišaju svojeg gosta. Jupiii, nekome se sviđa nova frizura!

Učenje korištenja škarica za djecu je pravi izazov! Rezanje nije lak posao i zahtjeva rad skoro svih prstića na ruci. Interes za rezanje se javlja s tri – četiri godine i potrebno ga je stalno poticati. Pokreti koje prsti i šaka proizvode rezanjem pomažu razvijanju mišića prstiju i šake. Ti mišiću su kasnije ključ za držanje olovke i manipuliranje predmetima. Također, korištenje škarica je odlična vježba za razvoj bilateralne koordinacije.Kako bi vaše dijete bilo spremno za rezanje potrebno je poraditi na razvijanju fine motorike. Aktivnosti kao što su na primjer, trganje papira (rad obje ruke istovremeno) ili korištenje lutkica za prste (one potiču rad svakog prsta za sebe) odlična su vježba za pripremu za rezanje. Aktivnosti koje su još zgodne za pripremu prstića za škarice su vrtnje zvrka, stiskanje gumenih igrački i loptica, igre s kvačicama i/ili baratanje sitnijim predmetima.Imajte na umu da vaše dijete ne može odmah savladati rezanje papira pa mu zato prvo ponudite rezanje plastelina, tjestenine (špageti), špagica koje ćete vi držati napeto…

Izaberite prve škarice zajedno sa djetetom i krenite u uzbudljivu avanturu usvajanja nove vještine!

Skip to content