Udruga Zvončići je nevladina, nestranačka, neprofitna i socijalno-humanitarna
organizacija koja je osnovana sa ciljem promicanja procesa integracije u društvenu
zajednicu, razvitka i unapređenja kvalitete života djece s teškoćama u razvoju,
roditelja djece s teškoćama u razvoju i njihovih obitelji.

Tummy time je vrijeme tijekom kojeg dijete boravi u potrbušnom položaju. Mnogo djece odbija potrbušni položaj te je potrebno osigurati da to vrijeme za dijete bude zabavno!
Tummy time je važna aktivnost za bebu koja je nužna za daljnji rast i razvoj. Taj položaj treba biti zabavan kako bi ga bebe zavoljele! Kroz pozitivno iskustvo! Što to znači? To znači da koristite sebe kao animatora ili omiljene igračke (vizualno primamljive, zvučne igračke) za vrijeme tummy timea.
Potrbušni položaj možete koristiti i u različitim svakodnevnim aktivnostima (npr. dok nosite bebu iz jedne prostorije u drugu držite ju u potrbušnom položaju na rukama dok ona promatra okolinu). Cijelo vrijeme pratite bebine znakove. Čim primijetite da se beba ili počinje crveniti ili da će ubrzo zaplakati jer joj postaje neugodno u tom položaju, reagirajte i maknite ju u njoj ugodan položaj u kojem se osjeća sigurno i pohvalite ju veselo za uspjeh! 

Zašto? Zato da beba ne poveže taj položaj s negativnim već pozitivnim iskustvom te da ne počne potpuno odbijati taj položaj koji mu je veoma važan za daljnji rast i razvoj i koji je priprema između ostalog i za puzanje. Kako beba razvija svoje vještine i kako ima pozitivna iskustva za vrijeme boravka na trbušćiću, produljivat će se i vrijeme koje ono provodi u tom položaju.

Danas vam donosimo jednu zabavnu ideju kako produljiti boravak djeteta u potrbušnom položaju. Sve što vam je potrebno za aktivnost:
– Obruč za hula hoop
– 1 vuna (višebojna)
– Ostatci vrpce
– Pom pom
– Perje
– Spužva
– “Duster”
– Plišane igračke
– Zvonca
– Tkanina različite teksture

Skip to content