Udruga Zvončići je nevladina, nestranačka, neprofitna i socijalno-humanitarna
organizacija koja je osnovana sa ciljem promicanja procesa integracije u društvenu
zajednicu, razvitka i unapređenja kvalitete života djece s teškoćama u razvoju,
roditelja djece s teškoćama u razvoju i njihovih obitelji.

U ranijim objavama pisali smo o senzornoj integraciji i funkcijama različitih osjetila pa ćemo samo spomenuti da imamo 7 osjetila (taktilni sustav, proprioceptivni, vestibularni sustav, olfaktorni, gustatorni, auditivni i vizualni sustav). Ako se pitate kada se razvijaju osjetila i što dijete osjeća u tom prenatalnom razdoblju, dajemo vam odgovor u daljnjem tekstu.

Kada moje dijete osjeti DODIRE (taktilni sustav)?Smatra se da se taktilni sustav prvi razvija te da se počinje razvijati cefalo-kaudalnim smjerom (od glave prema stopalima). Prvi taktilni receptori prenatalno se pojavljuju na području glave, oko oralnog područja sa oko 8-9 tjedana. Negdje sa oko 15 tjedana fetus ima receptore na području trupa te proksimalnih dijelova ruku i nogu.

Kada moje dijete ČUJE (auditivni sustav)?Ovo je jedno od najčešćih pitanja koje budi znatiželju. Dijete počinje čuti sa 24-25 tjedana gestacijske dobi. Od 24.-35-tjedna GD (gestacijske dobi) osjetljivost na zvukove se ubrzava. Dijete intrauterino čuje i majčine otkucaje srca, peristaltiku, kretanje krvi u pupčanoj vrpci i dr.

Osjeti li moje dijete OKUSE (gustatorni sustav)?Trudnice moraju paziti na prehranu, kako zbog rasta i razvoja djeteta tako i zbog mogućih kasnijih posljedica. Hrana bi trebala biti raznolika, jer neka istraživanja pokazuju kako dijete nakon rođenja preferira određene okuse koji su povezani sa hranom koju je majka unosila tijekom trudnoće. Za okus su odgovorni okusni pupoljci na jeziku. Pupoljci se pojavljuju sa oko 7-8 tjedana GD.

Vizualni sustavRazvoj vida razvija se među zadnjima te je veoma kompleksno. Postoje različite zone koje se svaka u određenom razdoblju razvijaju. No, ono što nas zanima jest da li dijete možda vidi intrauterino? 22.dan GD počinje formacija oka, a sa oko 6-8 tjedana GD se razvija optički živac koji se počinje mijelinizirati sa oko 24 tjedna GD.

Vestibularni sustavReceptori se nalaze u unutrašnjem uhu. Semicirkularni kanalići sadrže receptore za vestibularni sustav i pojavljuju se već u 6.tjednu gestacijske dobi. Vestibularni dio je zreo sa oko 14-15.tjedana gestacijske dobi. Dijete se kreće u amnionskoj tekućini, a vestibularni receptori se aktiviraju svakom promjenom položaja glave.

Proprioceptivni sustavTaktilni, vestibularni i proprioceptivni sustav su usko povezani te su to tri najvažnija osjetila. Kako dijete raste, kreće se, tako i udara o stijenke maternice što mu pruža proprioceptivni podražaj. Najveći proprioceptivni podražaj je upravo onaj tijekom prirodnog poroda.

Skip to content